Konak Kaymakamlığı’nın ortak olduğu ve Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Programı kapsamında kabul edilen ‘Engelli Bireyler için İstihdam Destek Araçlarının Transferi’ isimli proje 1 Kasım 2012’de başladı. Projede Avusturya, Belçika, Bulgaristan, İtalya, Türkiye ve Romanya’dan toplam sekiz kurum ortak olarak yer aldı.
Projenin temel amacı; engelli bireylerin işgücü piyasalarına erişimine imkan veren ve daha önceden geliştirilmiş ve denenmiş “Destekli İstihdam” yaklaşımının Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’a transfer edilmesidir.
Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Programı altında yer alan Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Programı kapsamında kabul edilen ve Konak Kaymakamlığı’nın ortak olduğu ‘Engelli Bireyler için İstihdam Destek Araçlarının Transferi’ isimli proje; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, İtalya, Türkiye ve Romanya’dan toplam sekiz kurumun ortak olduğu bir projedir.
Projenin temel amacı; engelli bireylerin işgücü piyasalarına erişimine imkan veren ve daha önceden geliştirilmiş ve denenmiş “Destekli İstihdam” yaklaşımının Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’a transfer edilmesidir.
Destekli istihdam, zihinsel engellilere bireysel gereksinimleri temelinde pratik iş başı eğitimi vermenin bir yolu olarak Birleşik Devletlerde 1980’lerin basında geliştirilmiştir. Yöntem, iş yapma kapasitesine sahip olarak görülmeyen engelliler için tasarlanmış, engellilerin, işyerinde aldıkları sistematik eğitim ve destek ile becerilerini oluşturmalarına, işgücü piyasasına girmelerine ve istihdam edilmelerine imkan sağlamıştır. O zamandan beri, “destekli istihdam modeli” dünyanın birçok ülkesinde uygulamaya konulmuştur. 1992’de Avrupa Destekli İstihdam Birliği kurulmuş ve 1995’te Dünya Destekli İstihdam Teşkilatı oluşturulmuştur. “Destekli istihdam açık işgücü piyasasında engelliler için sürekli desteklenen entegre iş ortamlarında ücretli çalışma” olarak tarif edilebilir.
Bu yenilik transferini gerçekleştirmek amacıyla T-EST projesi aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirmiştir.
1) Hedef ülkeler olan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’da engelli bireyler için halihazırdaki istihdam desteklerinin mevcut durumunun ayrıntılı olarak incelenmesi,
2) Destekli istihdam aracının, belirlenen mevcut durum ve ihtiyaçlara göre hedef ülkelerin kültürel yapılarına uyarlanması ve hedef ülkelerin dillerine çevrilmesi,
3) Destekli istihdam aracının kullanımı konusunda hedef ülkelerde transfer ve uygulama rehberleri olarak görev alacak (koç) kişilerin eğitilmesin ardından transfer sürecinin gerçekleştirilmesi,
4) Hedef ülkelere transfer edilen destekli istihdam aracı içeriğinin uygulanması,
5) Destekli istihdam ve 2010-2020 Avrupa Engellilik Stratejisinin mesleki eğitim ve işgücü piyasaları üzerindeki etkileri konusunda hedef ülkelerde farkındalık arttırma kampanyalarının planlanması ve uygulanması.
Toplam bütçesi 281.917 Avro olan ve iki yıl sürmüş ve 31 Ekim 2014’te sona ermiştir.